Ortadoğu Analiz Şubat / Cilt:10 / Sayı:85

Değerli okuyucular, 

Öncelikle Ortadoğu Analiz dergisi olarak 85. sayımızı sizlerle buluşturmaktan dolayı mutluyuz. Bu sayımızda, daha önceki sayılarda olduğu gibi, Ortadoğu’yu farklı yönleriyle ele aldık ve geride bıraktığımız 2018 yılının değerlendirmesini yaptık. Bu değerlendirmeyi de yine “2018 yılının Ortadoğu’su” şeklinde bu sayımızın kapağına yansıtmaya çalıştık.

Ortadoğu’da 2018 yılında çok önemli olaylar olmuştur. Elbette bunların hepsine dergimizde yer veremedik. Fakat akılda kalan bazı olayları bölgesel olarak değerlendirmeye ve analiz etmeye çalıştık. Türkiye açısından taşıdığı öneme binaen Irak, Suriye ve İsrail’de yaşananların genel bir özetini, sahayı bilen uzmanların ve araştırmacıların gözünden derledik. 2018 yılında yaşanan olayların iyi anlaşılması 2019’da bizlerin karşısına çıkacak olan olayları doğru ve sağlıklı analiz edebilmemiz açısından önem arz etmektedir.

Şüphesiz 2018 yılında Yemen’de, Suriye’de ve Libya’da çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Fakat 2018 yılının sonlarına doğru İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda yaşanan bir cinayet tüm dünya gündemini meşgul etmiştir. Bu sayımızda 2 farklı yazı ile konuya yer verdik. Bu yazılarda özellikle bir cinayetin bölgedeki tüm dengeleri nasıl değiştirdiğini ve yeni bloklaşmaları nasıl ortaya çıkardığını göreceksiniz. 

Suriye’de yaşananlar açısından baktığımızda, geçtiğimiz yıl rejim kuvvetlerinin ülkede var olan tüm unsurlara karşı kendisine alan kazandığı bir yıl olarak kayıtlara geçmiştir. Buna karşılık Suriye krizinin çözümü konusunda ciddi bir adımın atıldığını söylemek ise oldukça zordur. Irak açısından ise; 2018 yılını seçime kadarki ve seçim sonrası süreç olmak üzere iki dönemde değerlendirebiliriz. Irak Parlamentosu açısından geçtiğimiz dönem IŞİD ile mücadele ile geçmiş ve ancak 2017 yılı sonu itibari ile bu mücadele sonlanmıştır. Bu bakiye ile birlikte 2018 baharında seçimler yapılmış ve seçimler sonrasında tüm yıl boyunca hükümet kurulması için yapılan tartışmalar Irak gündemini belirlemiştir. Yine bu siyasi boşluğun oluşturduğu güvenlik problemi bir diğer yazımızın konusu olmuştur. 

Filistin-İsrail çatışmalarının 2018 yılında yeni bir sürece girdiği ise yadsınamaz bir gerçekliktir. Amerikan Büyükelçiliği Kudüs’e taşınmış ve çatışmadaki en sorunlu başlık İsrail lehine bir hal almıştır. Nitekim farklı ülkelerin büyük elçiliklerini Kudüs’e taşıma kararı da bu sayımızda tartışılmıştır. 

Keyifli okumalar dileğiyle…

المقالات