Analiz

Körfez’in 2011-2015 Yılları Arasında Suriyeli Selefilere Yönelik Politikaları

Mart 2011’den bu yana devam eden Suriye İç Savaşı, yeni ve karmaşık bir süreci beraberinde getirmiştir. Orta Doğu’daki bölgesel düzenin Suriye sorunu üzerinden yeniden şekillendirilmesi gündeme gelmiş, bu bağlamda yerel ve yabancı aktörlerin bölgede üstlendikleri roller ve izledikleri politikalar da yeniden tanımlanmıştır.

Suriye’de barışçıl gösteriler, halk ve gençlik ayaklanmaları şeklinde başlayan olaylar, zaman içerisinde dış güçlerin odak noktası hâline gelmiş ve dışardan birçok müdahaleye maruz kalmıştır. Binlerce yabancı savaşçı bölgeye akın etmiş ve burada gruplaşmıştır. Ülkede devrim olarak başlayan hareket, “militarizm, mezhepçilik ve toplumun parçalanması” şeklinde temel boyutlar kazanmış; Suriye halkının ve devrim hareketinin menfaatlerine karşı faaliyetler yürüten dış güçlerin amaçlarına hizmet eden bir operasyon hâline gelmiştir.

Bu bağlamda Kuveyt, Suudi Arabistan ve Katar özelinde Körfez ülkelerinde bulunan “Körfez Selefi Şebekeleri”nin rolü artmış; bu şebekeler, özellikle devrimin başlangıcında Suriyeli Selefi örgütlere düzenli aralıklarla maddi destek sağlamıştır. Eylül 2015’in sonlarında Rusya’nın Suriye’ye askerî müdahalede bulunması olayları Suriye rejimi lehine çevirmiştir. Bölgesel ve uluslararası politikalarda ise “terörle mücadele” ilkesi ön plana çıkmıştır. Tüm bu etkenler ise cihatçı Selefi örgütlerin hareket ve faaliyet alanlarının kısıtlanmasına neden olmuştur.