Bakış

Neçirvan Barzani’nin IKBY Başkanı Seçilmesi ve Beklentiler

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı ve Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, 28 Mayıs’ta 111 üyeli IKBY parlamentosundaki oylamaya katılan 81 üyeden 68’inin oyunu alarak, Kasım 2017’de Mesut Barzani’nin görevi bırakmasından beridir boş kalan başkanlık makamına seçilmiştir. Neçirvan Barzani ile birlikte Umed Abdulselam Kadir, Muhammed Heme Salih Umer, Rebwar Aziz Mustafa ve Hiwa Abdullah Xidir’in da olduğu 5 aday bölge başkanlığı için yarışmıştır. Yaklaşık 20 yıl yönetici olarak görev yapan Neçirvan Barzani, 10 Haziran 2019’da yemin ederek, IKBY Başkanlığı görevi ile birlikte siyasi kariyerinde yeni bir aşamaya geçiş yapmıştır.

IKBY’de 30 Eylül 2018’de yapılan milletvekili seçimlerinin üzerinden yaklaşık 8 ay geçmesine rağmen, hükümet kurulamamıştır. Kasım ayından beri devam eden hükümet görüşmeleri kapsamında 14 Ocak’ta Erbil’de bir araya gelen KDP ve KYB’li yetkililer hem iki parti arasındaki ilişkileri hem de Bağdat ile ilişkileri geliştirme, hükümet kurma çalışmalarına odaklanma ve Kerkük için ortak bir komite kurma konusunda anlaşmıştır. Ardından Mesut Barzani liderliğindeki KDP, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin kurduğu KYB ve 2017’de hayatını kaybeden Noşirvan Mustafa’nın kurduğu Goran (Değişim) Hareketi hükümetin birlikte kurulacağını açıklayarak, Başbakanın Mesrur Barzani; Başkanın ise Neçirvan Barzani olması konusunda mutabakata varmıştır. Ancak KDP ile hükümet kurma ve başkanlık konusunda anlaşan KYB, başkanlık oylamasını boykot ederek parlamentodaki oturuma katılmamıştır.

52 yaşındaki deneyimli siyasetçi Neçirvan Barzani’nin, Eylül 2017’deki bağımsızlık referandumunun ardından, Erbil’in Bağdat ve diğer aktörler ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etme konusunda yetenekli olduğu bilinmektedir, ancak içeride büyük zorluklarla mücadelede edeceği söylenebilir. Özellikle yeni hükümetin kurulması, tartışmalı bölgeler ve Kerkük Valiliği meselesi, ekonomik kriz, IKBY’de ve Sincar’da artan PKK varlığı, Irak kabinesindeki Adalet Bakanlığı meselesi, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi, artan yolsuzluk ve nepotizm gibi bir dizi sorunla uğraşacak olan Barzani için KYB’nin boykot kararı sorunların başında gelmektedir. Zira KDP ve KYB arasındaki yeni kriz, bölgedeki birbiriyle ilişkili sorunları ve istikrarsızlığı derinleştirme ihtimaliyle Barzani’nin işini zorlaştıracak gibi görünmektedir