Ortadoğu Analiz Aralık / Cilt:10 / Sayı:90

Değerli okuyucular,

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki önemli gelişmeleri iki ayda bir alanında uzman kişilerle ve güçlü yaklaşımlarla düzenli şekilde sizlere sunan Ortadoğu Analiz dergisinin yeni sayısı ile birlikteyiz.

Bu sayıda da önceki sayılarda olduğu gibi Ortadoğu ve Kuzey Afrika siyasetini farklı yönleriyle ele alan güncel olaylara yer vermeye devam ediyoruz. Bu sayımızın kapağını, Barış Pınarı Harekâtı ekseninde son dönemde yaşanan gelişmeler oluşturmaktadır. Bilindiği üzere DAEŞ terör örgütüne Fırat Kalkanı Harekâtı ile önemli darbe vuran Türkiye, önce PKK/PYD ve DAEŞ terörüne karşı Zeytin Dalı Harekâtı’nı, sonrasında 9 Ekim’de, Barış Pınarı Harekâtı ile PYD merkezli terör koridorunun oluşmasını engelleme ve Suriyeli mültecilerin güvenli bölgelere dönüşlerini sağlama temel amaçlarına dayalı askeri operasyonlar gerçekleştirmiştir. Sahadaki hızlı ve etkili başarının ardından ABD ve Rusya gibi Suriye’deki iki önemli küresel aktörle imzalanan mutabakatlar Türkiye’nin askeri başarısını diplomatik alanda somutlaştırmıştır. Dolayısı ile bu sayımızda Türk dış politikasında ve güvenlik anlayışında önemli sonuçları beraberinde getiren bu önemli askeri operasyonu çok boyutlu şekilde ele aldık. Bu operasyonun yanı sıra bu sayımızda Yemen meselesini etraflıca tartışmakta ve okuyucularımızın bu meseleyi tüm boyutları ile anlamasına katkı sağlamayı hedefledik. 2014-15’ten itibaren bölgesel aktörlerin de müdahalesi ile karmaşık bir hal alan ve insanlık dramının her geçen gün ağırlaştığı Yemen iç savaşına yönelik kapsamlı analizleri, küresel-bölgesel aktörlerin politikalarını ve geleceğe yönelik senaryoları siz değerli okuyucularımızla buluşturmaktayız.

Bu iki önemli ana temanın yanında bu sayımızda biri Kuzey Afrika ve diğeri Ortadoğu’da olmak üzere iki kritik seçimin analizine yer verdik. Bu çerçevede Arap ayaklanmaları sonrası demokratikleşme konusunda önemli örnek olarak gösterilen Tunus’taki ve 2019’da ikinci kez sandığa giden İsrail’in seçimleri analiz edilmektedir. Türk dış politikasında önemini sürdüren Doğu Akdeniz meselesine yönelik de analizin yer aldığı sayımızda Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesini yakından ilgilendiren önemli bir film ayrıca incelenmiştir. 2016 tarihli “Kral için Hologram” adlı bu film Suudi Arabistan üzerine bir yapımken, “Hacı Ahmed Bey” adlı biyografi çalışmasında, Fransız işgaline karşı direnişi ile de bilinen Osmanlı’nın Cezayir’deki son Valilerinden Elhac Ahmed Bey konu edilmiştir. Ayrıca, Ortadoğu’nun neden Türkiye için önemli olmaya devam ettiğini de irdelediğimiz bu sayımızda, Suudi Arabistan’ın milli petrol tesisi, Saudi Aramco’ya düzenlenen saldırılar, Türkiye’nin güvenlik parametrelerini yakından ilgilendiren Irak ulusal güvenlik stratejisi ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızlandırdığı iş gücünü millileştirmesi politikası da, kapsamlı şekilde tartışılmaktadır.

Keyifli okumalar dileğiyle…