Ortadoğu Analiz Aralık / Cilt:13 / Sayı:120

Değerli okuyucular,

 Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki temel meseleleri ve güncel gelişmeleri ayda bir kapsamlı analizlerle ilginize sunduğumuz Ortadoğu Analiz’in 120. sayısıyla karşınızda olmaktan memnuniyet duymaktayız. Bu sayımızda bölgedeki tartışmaların merkezine yerleşen açılış seremonisi, diplomasi, oluşturduğu oryantalizm tartışmaları, Filistin konusunu yeniden güçlendirmesi ve spor konusunda sürpriz sonuçların çıktığı Katar’daki Dünya Kupası’na ilişkin dolu dolu yorumlarla karşınızdayız. Ayrıca bu ana temanın yanı sıra bu sayımızdaki analizlerin bir kısmı, yine bölgesel gelişmeleri daha sonraki dönemde etkilemesi daha fazla muhtemel Lübnan İsrail arasındaki deniz sınır anlaşmasına ilişkindir. Bu çerçevede iki konu etrafında sahadan ve yerel olarak tanınmış kişilerden değerlendirmelerimizi okuyabilirsiniz. Böylece Katar’daki Dünya Kupası meselesinde yeniden alevlenen oryantalizm ve Batı’nın diğer değerlere yönelik üstünlükçü ve otokratik bakış açısının tarihsel ve sosyolojik analizleri, Katar’daki Dünya Kupası öncesinde ve sorasında gerçekleştirilen çalışmalar ve reformlarla ilgili değerlendirmeleri, spor diplomasisiyle ekonomik kazanımlara ve Afrika takımlarının bu turnuvadaki durumlarına ilişkin yorumları okuyabilirsiniz.

 İsrail-Lübnan eksenli değerlendirmelerde ise Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin olası yansımalarını, İsrail’de ultra-Ortodoks ve sağ siyasetin yeniden daha da güçlenmesiyle sonuçlanan parlamento seçimlerine ilişkin yeni denklemleri ve Lübnan’da yeniden kriz sarmalına dönüşen cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin gelişmeleri bulabilirsiniz. Bunların dışında Rusya- Ukrayna savaşının en fazla hissedildiği bölge olan Afrika’da ekonomik, siyasi ve güvenlik temelli bu savaşın sonuçlarına odaklanan çalışmaya, ABD’nin Ortadoğu politikasını küresel güçler arası rekabet üzerinden analiz eden değerlendirmeye ve son olarak dergimizin temel unsurlarından olan Irak ile Türkmenler konusuna ilişkin yoruma ulaşabilirsiniz.

 Gelenek olduğu üzere bu sayımızda da kasım ayı içerisindeki önemli olaylara ilişkin kronoloji, kapak konusuyla ilişkili önemli bir figürün incelenmesi ve bölgedeki meselelere ilişkin önde gelen uzmanlarla yapılan mülakat bulunmaktadır. Röportaj kısmında Lübnan Amerikan Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Hayat el-Hariri ile hem Lübnan özelinde hem de bölgesel gelişmeler ve Katar’daki Dünya Kupası genelinde verimli bir görüşme gerçekleştirerek sahadan yorumları dergimize kazandırmış bulunmaktayız. Biyografi/Tema kısmında ise Lübnanİsrail arasındaki tarihî anlaşmanın sonuçlanmasında mekik diplomasisiyle ön plana çıkan ve geçmiştekinin aksine bu defa anlaşmanın başarıya erdirilmesindeki rolü yadsınamaz Amerikalı Yahudi Amos J. Hochstein’in hayatı, kariyeri ve bu süreçteki ilgi çekici detaylara ilişkin önemli bilgileri okuyabilirsiniz.

 Keyifli okumalar dileğiyle…