Ortadoğu Analiz Ekim / Cilt:13 / Sayı:118

Değerli okuyucular,

 Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki temel meseleleri ve güncel gelişmeleri ayda bir kapsamlı analizlerle ilginize sunduğumuz Ortadoğu Analiz’in 118. sayısıyla karşınızda olmaktan memnuniyet duymaktayız. Bu sayımızda başta kapak konumuz Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki yansımaları olmak üzere yine bölgeyi ilgilendiren pek çok önemli meseleye ilişkin oldukça değerli yorumları bulabilirsiniz. Uluslararası hukuk, güç politikası, enerji ve ekonomik motivasyonlar gibi eksenler üzerinden cereyan eden Türkiye-Yunanistan arasındaki gerilim Levant, Kuzey Afrika ve Körfez bölgesindeki ülkelerin politikalarını da şekillendirmektedir. Bu bağlamda söz konusu üç alt bölgedeki ülkelerin Türkiye-Yunanistan gerilimine zaman içerisinde dönüşen yaklaşımı, söz konusu gerilimin boyutlarıyla tarafların mevcut durumları ve ileriki döneme ilişkin senaryolar kapak konumuz kapsamında ele alınan temel meseleleri oluşturmuştur.

 Diğer konular bağlamında ise Levant’ın önemli merkezlerinden Lübnan’ı daha da karmaşıklaştıran cumhurbaşkanlığı seçimleri, İsrail’le sınır anlaşmazlığı konuları, bankaların soyulması durumu ve diğer pek çok soruna değinen analizlerimize ulaşabilirsiniz. Ayrıca hâlen çeşitli oranlarda etkisini sürdüren İran’daki kadın merkezli protesto dalgalarına ve İran’ın Şangay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) üye olmasının olası etkilerine ilişkin kıymetli yorumlar da bu sayımızda mevcuttur. Hamas-Beşar Esad rejimi arasında yoğunlaşan normalleşme trafiğinin itici faktörlerine ve geleceğe ilişkin senaryolara, Türkiye ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında güçlenen savunma ilişkilerine ve son dönemde ABD’yle ilişkilerine farklı format getirmeye çalışan Körfez’in küresel alandaki dengeleme merkezli girişimlerine yönelik zamanlı ve kapsayıcı okumalardan faydalanabilirsiniz. Diğer gelişmeler bağlamında dergimizin ayrılmaz parçası olan Afrika gelişmelerini irdeleme çerçevesinde, 8 Eylül’de vefat eden Kraliçe İkinci Elizabeth üzerinden İngiltere’nin Afrika kıtasındaki kolonyal etkisini ilginize sunmaktayız.

 Gelenek olduğu üzere bu sayımızda da eylül ayı içerisindeki önemli olaylara dair kronoloji, kapak konusuyla ilişkili önemli bir figürün/temanın incelenmesi ve bölgedeki meselelere ilişkin önde gelen uzmanlarla yapılan mülakat bulunmaktadır. Röportaj kısmında İtalyan araştırmacı ve Uluslararası Politikalar Araştırma Merkezi (CeSPİ) Türkiye Gözlemevi Koordinatörü Dr. Valeria Giannotta’nın, Türkiye-Yunanistan krizinin tarihsel-hukuki boyutlarına ve bölgesel gelişmelere etkisiyle ilgili yorumlarını bulabilirsiniz. Biyografi/ tema kısmında ise Türkiye’nin bir süredir takip ettiği ve artık Doğu Akdeniz meselesine bakışında kılavuz olarak gördüğü Mavi Vatan doktrininin gelişimini ve devlet politikası olarak somut yansımalarını incelemekteyiz. Keyifli okumalar dileğiyle…