Ortadoğu Analiz Mart / Cilt:12 / Sayı:99

Değerli okuyucular,

Değerli okuyucular, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki güncel gelişmeleri ayda bir kapsamlı ve güçlü analizler ile ilginize sunduğumuz Ortadoğu Analiz’in 99. sayısı ile karşınızda olmaktan memnuniyet duymaktayız. Bu sayımızda Arap Ayaklanmaları’nın karmaşık ve kanlı iç savaş sürecine evrildiği ülkelerden biri olan Yemen meselesini kapak konusu olarak önemli boyutları ile ele almayı amaçladık. Bu çerçevede söz konusu iç savaş sürecinde özellikle etkisi bulunan İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi bölgesel aktörlerin stratejileri ve Yemen’deki yerel aktörler ile iş birlikleri derinlemesine analiz edilmiştir. Söz konusu krizin ve insani dramın sonlandırılmasına yönelik bazı girişimlerin de tartışıldığı sayımızda Türkiye’nin Yemen meselesine ilişkin ilkeli ve insani yardım merkezli muhtemel katkı sağlayıcı rolü de incelenmiştir.

Kapak konusunun yanı sıra Ortadoğu Analiz dergisinin geleneksel konularından olan ve son dönemlerde Joe Biden’ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı seçilmesi sonrasında tekrardan yoğun şekilde gündeme gelen Irak ve Suriye merkezli gelişmelere ilişkin değerli yorumlar ve ABD'nin bölgeden çekilme ihtimalleri de bu sayımızda mevcuttur. Bu kapsamda Beşar Esad rejiminin iki önemli uluslararası-bölgesel destekçisi İran ile Rusya’nın Suriye üzerindeki son dönem girişimleri ve üstü örtülü rekabet süreçleri analiz edilmiştir. Dahası hem Irak hem de Suriye de kalıcı istikrar-barış ortamının sağlanmasında en önemli engeli oluşturan terör örgütü PKK ve Suriye uzantısı YPG-PYD’nin son dönemde Türkiye’nin kontrolündeki istikrarlı bölgelere yoğunlaşan terör saldırılarına ve temel hedeflerine yorumlar bu sayımızda yer almaktadır. Irak ile ilgili önemli gündem maddelerinden biri olan Türkmenler ile ilgili değerlendirme de ise son dönemde Irak hükûmeti ile Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki tartışmalı bölgelere ilişkin görüşmelerin Türkmenler üzerindeki olası etkileri tartışılmıştır.

Bu temel başlıklarımız dışında bu sayımızda, BAE’nin silahlanma girişimlerine Biden döneminin muhtemel etkileri, İsrail’in Filistin’i yasal ve haklı olarak devlet şeklinde tanıyan Uluslararası Ceza Mahkemesi kararına ilişkin tepkileri ve Türkiye’nin Afrika açılımında Fas ile ekonomik ilişkilerinin yeri ve seyrine ilişkin diğer analizlerimiz yer almaktadır. Geleneksel olduğu üzere 99. sayımızda da Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki aylık gelişmelere ilişkin gündem, etkinlik ve bölge üzerine çalışmalar yürüten önemli bir isim ile röportaj kısımları yer almaktadır. Bunun haricinde kapak konumuzu bir film ile anlamlandırma şeklindeki kısmımız ise bu sayıda Yemen meselesinin iki farklı ve birbiri ile çelişen yüzünü gösteren fotoğraflarla ve ilişkili yorumlar ile dikkate sunulmuştur.

Keyifli okumalar dileğiyle…