Ortadoğu Analiz Mayıs / Cilt:12 / Sayı:101

Değerli okuyucular,

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki güncel gelişmeleri ayda bir kapsamlı ve güçlü analizler ile ilginize sunduğumuz Ortadoğu Analiz’in 101. sayısıyla karşınızda olmaktan memnuniyet duymaktayız. Bu sayımızda kapak konusu olarak Ürdün’deki başarısız darbe girişimine ilişkin iç-dış dinamiklere odaklanan değerlendirmelere yer vermiş bulunmaktayız. Bu gibi değerlendirmelerin yanı sıra Ürdün’deki sosyo-politik gelişmelere ilişkin film(ler) üzerinden değerli bir dorumda gelenek olduğu üzere bu sayımızda yer almaktadır. Bu sayımızın önemli bir katkısı da son dönemde Ankara ile sorunlu ilişkileri bulunan bazı ülkeler ile Türkiye arasında yoğunlaşan diplomasi trafiğini Mısır- Türkiye ilişkileri bağlamında analiz etmek ve bu çerçevede Ortadoğu bölgesinde dönüşen ve bazı kırılmaların oluştuğu ittifak ilişkilerinin bu ilişkilere olası yansımalarını incelemektir.

Türk dış politikasının temel Ortadoğu alanlarından ve son dönemde terör örgütü PKK’ya yönelik askerî operasyonlar neticesinde tekrar gündeme gelen Suriye-Irak merkezli gelişmelere ilişkin de güncel ve derinlemesine analizler bu sayımızın konuları olmuştur. Bu kapsamda Suriye rejiminin yaşadığı enerji sorunları, ABD işgalinin 18.yılında Kerkük ve Türkmenlerin gelecekteki seçimlerde Irak’taki konumu, Irak’ın son dönemde fazlası ile tartışılan Körfez açılımı ve ABD’nin Suriye’deki askerî varlığına ilişkin senaryolar değerlendirilmiştir. Diğer bölgesel gelişmeler kapsamında, PKK’nın terör stratejisinin geldiği nokta ve Türkiye’nin terör ile mücadeledeki etkili adımları, el-Cezire’nin ABD’de oluşturduğu “Rightly” girişiminin arka planı, Afrika Boynuzu’ndaki önemli ülke Somali’nin kurumsallaşma- demokratikleşme konusunda yaşadığı eksiklikler, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)-İsrail merkezli “normalleşme” sürecinin bölgesel standart olup olmadığına ilişkin tartışmalar ve Yemen’deki sınırlı Yahudi varlığının karşılaştığı meydan okumalar da bu sayımızın temel konularını içermektedir.

Bu sayımızda gelenek olduğu üzere nisan ayında Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde önemli hangi gelişmelerin yaşandığına ilişkin kronoloji kısmının yanı sıra ORSAM’ın bu ay içerisindeki etkinlikleri ile alakalı da bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu sayımızın en önemli katkılarından biri ise Ortadoğu, İslam ve Batı’da İslam gibi konularda oldukça değerli ve donanımlı akademisyen olan Prof. Dr. Olivier ROY ile Arap Ayaklanmaları, Türkiye’nin bölgedeki konumu ve diğer önemli bölgesel konulara ilişkin gerçekleştirilen röportajdır.

Keyifli okumalar dileğiyle…