Ortadoğu Analiz Nisan / Cilt:11 / Sayı:92

Değerli okuyucular,

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde ön plana çıkan gelişmelere ilişkin önemli yorumları ve analizleri içeren Ortadoğu Analiz dergisinin 92. sayısı ile tekrar siz değerli okuyucularımızın karşısındayız. iki ayda bir yayınlanan dergimizin bu sayısında da gelenek olduğu üzere Ortadoğu gelişmelerine ilişkin geniş bir kronoloji, Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nin (ORSAM) iki aylık süre içerisinde gerçekleştirdiği etkinlikler, Ortadoğu bölgesindeki tarihsel- sosyal gelişmelere etki edebilmiş önemli bir figür ile ilgili biyografi ve bölgedeki olayları yorumlama gücümüzü artırması beklenen bir film değerlendirmesi mevcuttur. Geleneksel bölümlerin yanı sıra derginin bu sayısı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde cereyan eden; Yüzyılın Planı, İdlib Meselesi, Irak merkezli bölgesel-yerel çekişmeler, Libya Krizi ve Cezayir-Mısır temelli Kuzey Afrika gelişmeleri ve Kasım Süleymani’nin öldürülmesi gibi pek çok önemli olaya ilişkin detaylı ve bilgilendirici yorumlara yer vermektedir.

“Ortadoğu’da sert güç dönemi” olarak belirlenen kapak konusu kapsamında Arap ayaklanmalarının ikinci aşaması olarak nitelendirilen ve askeri güç kullanımının daha fazla ön plana çıktığı bu dönemde, bölgedeki kritik aktörlerin sert güç unsurları ve bu güce dayalı faaliyetleri değerlendirilmektedir. Bu kapsamda Ortadoğu’da sert güç yaklaşımının nedenlerini ve motivasyonlarını analiz eden genel bir değerlendirmenin ardından Türkiye, İran, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bu süreçte ön plana çıkan bölgesel aktörlerin bu kapsamdaki faaliyetleri analiz edilmektedir. Özellikle Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’ta ABD tarafından öldürülmesi sonrasında Irak-Suriye’deki askeri-güvenlik kaygılar eksenli çekişmelerin Ortadoğu’da sert güç eğilimine yaptığı etki analiz edilmektedir.

ABD-İran çekişmesinin alanı haline dönüşen Irak’taki ekonomik, siyasi ve askeri gelişmeler ile Türkmenlerin bu gelişmelere ilişkin yaklaşımı da ayrıca değinilen konulardan olmuştur. Filistin’in İsrail tarafından işgalini meşrulaştıran ve Filistinlilerin meşru taleplerini yok sayan Yüzyılın Planı’na ilişkin güncel analizlere yer veren bu sayımız, aynı zamanda Türk dış politikasını uzun süredir meşgul eden Doğu Akdeniz, İdlib ve Libya meselelerine ilişkin değerli yorumları okuyucularımızın dikkatine sunmaktadır. Bu sayımız ayrıca, son dönemde Kuzey Afrika gelişmelerinde ön plana çıkan Cezayir’deki siyasi kimlik tartışmalarına ve Mısır-Etiyopya ilişkilerini şekillendiren Rönesans Barajı krizine yer vermektedir.

Son olarak Kuzey Afrika ve Libya direnişinin sembol isimlerinden Ömer Muhtar’ın biyografisine yer veren Ortadoğu Analiz dergisinin 92. sayısı, Kasım Süleymani sonrasında Ortadoğu’da yoğunlaşan ABD-İran çekişmesini Argo filmi üzerinden farklı bir bakış açısı ile irdeleyen çalışmayı da ilginize sunmaktadır.

Keyifle okumalar dileğiyle…