Ortadoğu Analiz Şubat / Cilt:14 / Sayı:122

Değerli okuyucular,

 Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki temel meseleleri ve güncel gelişmeleri ayda bir kapsamlı analizler ile ilginize sunduğumuz Ortadoğu Analiz’in 122. sayısıyla karşınızda olmaktan memnuniyet duymaktayız. Bu sayıda Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde özellikle koronavirüs salgını sonrası ekonomik sorunlara ve bölgedeki diğer tüm ekonomik meselelere yönelik genel değerlendirmeleri dikkatinize sunmaktayız. Bu kapsamda Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ortadoğu’ya yönelik mali yardımları, ABD ve Çin’in bölgedeki hegemonya çekişmeleri yer almaktadır. Ayrıca Güney Afrika’da gittikçe derinleşen enerji krizi, 2022 yılında Sahraaltı Afrika ekonomisi, Kuzey Afrika’nın etkili aktörlerinden Fas ve Körfez ülkelerinin ekonomilerine dair incelemeler de değerlendirilmiştir. Öte yandan bu sayımızda Libya’daki güncel değişikliklere ve 29-30 Ocak 2023 tarihlerinde Cezayir’de gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği Toplantısı’na ilişkin analizleri bulabilirsiniz.

 Kapak konusunun yanı sıra bu sayımızda 16 Ocak 1980 tarihinde Saddam Hüseyin rejimi tarafından idam edilen Türkmen liderler ve tarihinde travmalar yaratan benzer birçok katliam ışığında Türkmenler ele alınmaktadır. Öte yandan, Irak'ın Basra kentindeki Büyük Faw Limanı'nın inşa çalışmaları ve bu limanı Türkiye sınırına ulaştıracak Kurul Kanal koridoruyla ilgili dikkatli bir çalışmayı da inceleyebilirsiniz. Ayrıca 26 Ekim - 1 Kasım ve 6 - 16 Aralık 2022 tarihleri arasında Irak’ın Bağdat, Necef ve Kerbela vilayetlerini kapsayan saha çalışmaları kapsamında Bağdat siyasetine ilişkin dikkat çekici ve zamanlı gözlem yazısına da ulaşabilirsiniz. Tüm bu değerlendirmelerin yanı sıra, Lübnan krizinde yaşanan son durum ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın sürpriz Beyrut ziyareti de ele alınmıştır.

 Gelenek olduğu üzere bu sayımızda da ocak ayı içerisindeki önemli olaylara ilişkin kronoloji, kapak konusuyla ilişkili önemli bir figürün incelenmesi ve bölgedeki meselelere ilişkin önde gelen uzmanlarla yapılan mülakat bulunmaktadır. Röportaj kısmında İtalyan Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde kurum dışı araştırmacı ve Kanada Vancouver'daki Simon Fraser Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Okulunda misafir profesör olarak akademik hayatını sürdüren ve bölgenin ekonomi politik gelişmeleri ile ilgili oldukça kritik çalışmaları bulunan Prof. Dr. Robert Springborg’un kapak konumuz ile alakalı analizlerinden faydalanabilirsiniz. Biyografi/Tema kısmında ise İslam medeniyetinin en büyük iktisatçısı olarak ön plana çıkan ve 14.yüzyılda bilimsel metodolojiyle kaleme alınan Mukaddime ile modern dünyanın sorunlarına dair medeniyet temelinde değerli öngörüler sunan İbn Haldun’un hayatı, kariyeri ve bu süreçteki ilgi çekici detaylara ilişkin önemli bilgileri okuyabilirsiniz.

 Keyifli okumalar dileğiyle…