Analiz

Guveryan baskını ve YPG/PKK’nın IŞİD’le Mücadele İllüzyonu

20 Ocak 2022 tarihinde Haseke’de yer alan ve terör örgütü YPG/PKK’nın kontrolünde bulunan Guveyran Hapishanesi’ne, bölgede varlık gösteren bir diğer terör örgütü IŞİD tarafından saldırı düzenlenmiştir. IŞİD tarafından yapılan bir açıklamayla gerçekleştirilen saldırının amacı, dünyanın en büyük IŞİD hapishanesi olarak bilinen Guveyran’daki mahkûmların serbest bırakılması ve çevre ülkelerdeki destekçilere moral olması olarak nitelendirilmiştir.  Saldırının gerçekleştirilme yöntemi, zamanlaması ve nihayetinde tarafların elde ettikleri kazanımlarsa oldukça dikkat çekicidir. Yeni yıl itibarıyla uluslararası toplumun, dikkatini Suriye’nin kuzeydoğusundan Balkanlar’daki gelişmelere ve akabinde Ukrayna’ya kaydırdığı gözlemlenmiştir. Uluslararası ilgi ve önceliklerin değiştiği bu ortamda patlak veren Guveyran baskını, YPG/PKK’nın IŞİD tehdidinin henüz bitmediğine yönelik propagandasını besleyen bir nitelikte olmuştur. Yaşanan gelişmeler sonrasında YPG/PKK tarafından kontrol edilen bölgedeki hapishane ve kampların durumunun yanı sıra IŞİD mahkûmlarının akıbeti soruları da uluslararası gündemin ilk sıralarında yer almaya başlamıştır. Ancak söz konusu yapıların, Suriye’nin geleceği için bir tehdit kaynağı olabileceğine dair endişelerin varlığı yıllardır mevcuttur. Bu noktada, IŞİD’le mücadele bahanesiyle bölgedeki illegal varlığını meşrulaştırarak uluslararası destek sağlamaya çalışan terör örgütü YPG/PKK’nın, IŞİD ve ideolojisini bölgeden temizleme konusunda ne kadar samimi olacağı önemli bir soru işaretidir. Ayrıca bölgeyi bekleyen olası tehditlere karşı YPG/PKK’nın kapasitesinin yeterli olma durumu ciddi bir endişeyi de içerisinde barındırmaktadır.

Terör örgütü IŞİD tarafından gerçekleştirilen Guveyran baskını, bazı önemli çıktıları da beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda değerlendirilebilecek en önemli husussa her iki terör örgütünün de bu saldırı sonrası oluşan atmosferden faydalanabilecek alanlar bulabilmesidir. IŞİD, saldırı sonrası bölgede kendi ideolojisine hâlen bağlı kitleler ve mevcut militan kadrosuna moral-motivasyon sağlama imkânı bulurken; YPG/PKK terör örgütü ise meşruiyet devşirmek adına saldırı üzerinden propaganda faaliyetlerine başlamıştır. Nihayetinde iki örgüt arasında Suriye sahasında birbirlerinin varlığına alan açan simbiyotik bir ilişkinin gelişmeye başladığı değerlendirilmektedir.

Son olarak, yapılan saldırı ve bölgede ortaya çıkan güvenlik zafiyetleri ele alındığında, ABD ve Batılı ülkelerin IŞİD’le mücadelede yerel ortak olarak YPG/PKK’yı seçmesinin aslında tartışmalı bir husus olduğu görülmektedir. Bir terör örgütüyle mücadelenin başka bir terör örgütüyle iş birliği yapılarak yürütülmeye çalışılmasının mevcut, orta ve uzun vadedeki olası etkileri, kalıcı bir çözüme işaret etmemektedir. Ayrıca bu durumun uluslararası hukuk, etik değerler ve Türkiye-NATO müttefikliği çerçevelerinde de yasal bir tabanı olmadığını söylemek mümkündür.