Ortadoğu Analiz Eylül / Cilt:13 / Sayı:117

Değerli okuyucular,

 Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki temel meseleleri ve güncel gelişmeleri ayda bir kapsamlı analizlerle ilginize sunduğumuz Ortadoğu Analiz’in 117. sayısıyla karşınızda olmaktan memnuniyet duymaktayız. Bu sayımızda son dönemde yoğun tartışma konusu olan Suriye meselesini ve Suriye’de normalleşme girişimlerini ele almaktayız. Bu çerçevede öncelikle karşılıklı açıklamaların ivme kazandığı Türkiye ile Beşar Esad yönetimi arasında temasların normalleşme imkânlarına ve Türkiye’nin Suriye politikasındaki değişimlere odaklanmaktayız. Suriye meselesi çerçevesinde ayrıca başta Suriye Ulusal Ordusu (SUO) olmak üzere Suriyeli bazı muhalif grupların Türkiye ile Esad rejimi arasındaki gelişmelere yaklaşımı da değerlendirilmektedir. Yine bu mesele kapsamında İran’ın Suriye’de terör örgütü PKK/PYD ile dönüşen ilişkilerini, Katar’ın Suriye politikasındaki dönüşümleri ve Ukrayna tahılının Suriye’ye sevkiyatı ile bu tahılın Esad rejimi açısından önemini irdeleyen yorumlara ulaşabilirsiniz.

 Sadece Esad rejimi ile normalleşme girişimleri değil son dönemde Körfez ülkelerinin İran yönetimiyle normalleşme arayışları bilinmektedir. Bu çerçevede Körfez ülkelerinin İran’a yönelik politikalarının değişmesine yol açan faktörleri inceleyen çalışmamızda bu sayımızda yer almaktadır. Ayrıca Lübnan siyasetinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaşması ile ortaya çıkan farklı dinamikleri ve Hizbullah’ın bu süreçteki girişimlerini değerlendiren önemli bir analiz yazısına da ulaşabilirsiniz. Geçtiğimiz yıl bölgesel gelişmelerde önemli tartışma konusu olan ve dergimizin de titizlikle incelediği Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinin ardından bir yıl içerisinde Taliban rejiminin ne gibi iç-dış politika faaliyetleri gerçekleştirdiğine yönelik değerlendirmeden de bu sayımızda faydalanabilirsiniz.

 Gelenek olduğu üzere bu sayımızda da ağustos ayı içerisindeki önemli olaylara ilişkin kronoloji, kapak konusuyla ilişkili önemli bir figürün biyografisi ve bölgedeki meselelere ilişkin önde gelen uzmanlarla yapılan mülakat bulunmaktadır. Röportaj kısmında Paris Sorbonne Üniversitesinde Siyaset Sosyolojisi Profesörü olan ve Çağdaş Şarkiyat Araştırmaları Merkezinde Direktörlük görevi bulunan Prof. Burhan Ghalioun’un Türkiye’nin Suriye’deki son dönemdeki girişimlerine, halk ayaklanmalarının başlangıç sürecine ve mevcut duruma ilişkin ilgi çekici tespitlerinden faydalanabilirsiniz. Biyografi kısmında ise oldukça ilginç ve kapak konumuz ile direkt ilgili bir figürü incelemekteyiz. Bu çerçevede önceleri Esad rejiminde üst düzey görevlerde bulunan ve sonrasında Suriye’deki halk ayaklanmalarına güçlü destek sunan öncül figürlerden Riyad Hicab’ın hayat hikâyesi ve siyasi faaliyetlerine ilişkin detayları bulabilirsiniz

 Keyifli okumalar dileğiyle…