Analiz

Türkiye-Fransa Krizinde Algının Rolü: Fransızların Türkiye Algısı

AB’ye tam üyelik süreciyle başlayan ardından Libya krizi, Ermeni sorunu ve son olarak da bir Fransız savaş ucağının Türkiye hava sahasanı ilk kez ihlal etmesiyle bir krizin eşiğine gelen Türkiye-Fransa ilişkilerinde yaşanan gerginliğin yakın gelecekte daha da tırmanması öngörülmektedir.
 
Fransız liderlerin, politik stratejistlerin, akademisyenlerin ve kamuoyunun  Türkiye bakışında tarihsel olguların önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Her iki toplumun Haclı seferlerinden itibaren ağırlıklı olarak çatışmacı bir zeminde bir biriyle karşılaşması, toplumsal hafızalarda olumsuz bir algının oluşmasına ve günümüze taşınmasına yol açmıştır.
 
Fransız solundan sağına kadar pekçok kesim son dönemde Türkiye’nin bölgesel düzeyde izlediği politikaları Fransız çıkarlarını olumsuz etkilediği yönünde bir algıya sahiptir.
 
Fransız toplumunun Türkiye karşıtı algılamalarını değiştirebilmek için Türkiye’nin resmi yollar yerine doğrudan sivil toplum kuruluşları aracılığıyla diyalogu arttırmak, eğitsel, akademik, sportif ve ticari olmak üzere çeşitli alanlarda karşılıklı ilişkileri geliştirmek gibi adımlar atmasının ilişkilerde daha kalıcı etkiler bırakacağı öngörülmektedir.
 
Bu çalışmada TUBITAK desteğiyle Fransız kamuoyunu oluşturan değişik kesimlerle yapılan mülakat ve gözlemlere dayanmaktadır.