Söyleşi

Türkmeneli Tv-Radyo Genel Yayın Yönetmeni Yalman Hacaroğlu ile Söyleşi

Türkmeneli Tv-Radyo Genel Yayın Yönetmeni Yalman Hacaroğlu ile Türkmeneli Televizyonu’nun Irak’taki Türkmen toplumu ve Türkmen birliğinin sağlanması açısından önemini konuştuk.
 
ORSAM: Öncelikle kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?
 
YALMAN HACAROĞLU: Türkmeneli Televizyon-Radyo Genel Yayın Yönetmeniyim.
 
ORSAM: Genel olarak Türkmeneli Televizyonu ve yayın politikası konusunda bilgi verebilir misiniz?
 
YALMAN HACAROĞLU: Türkmeneli Televizyonu iki uydu üzerinden yayın yapmaktadır; Türksat ve Nilsat. Amacımız Türksat uydusuyla Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerine, Nilsat uydusuyla da Arap dünyasına yayın yapmaktır. Televizyonumuzda Türkçe ve Arapça olmak üzere iki dilde yayın yapılmaktadır. Arapça haber, siyasi ve sosyal programlar yapmaktayız. Türkmeneli Televizyonu 2004 senesinin Nisan ayında test yayınına, 2004 Temmuz ayında da fiili yayına başlamıştır. Bizim sloganımız “Irak’ın Aydınlık Yüzü”dür. Amacımız Irak’ın genelinde barışın, huzurun ve insanların kaynaşmasının sağlanmasıdır. Daha önceleri Türkmeneli Televizyonu bir tek Kerkük’e yayın yapmaktaydı ve Kerkük Televizyonu olarak algılanmaktaydı. Biz ilk olarak Türkmeneli Bölgesi’nde daha sonra da Irak genelinde yayın yapmayı hedeflemiştik. 2 yıl önce Bağdat’a bir stüdyo açtık. Bu stüdyoda haftanın 3 günü Arapça haberler yayınını yapıyoruz. Bağdat’ta konukların katılabileceği programlar yapmak için uygun stüdyolarımız var.
 
Türkmeneli Televizyonu’nda, Türkmen tarihi, Türkmen folkloru, Türkmen dili, Türkmen müziği ve Türkmenlerin siyasi durumuyla ilgili onlarca program hazırlandı ve sunuldu. Bizim Televizyonumuzda Türkmenlerle ilgili yayınlanan tüm programlar bizim tarafımızdan hazırlanmaktadır. Dışarıdan program almıyoruz. İstinası 2008 yılında TRT ile imzaladığımız protokoldür. Bu protokol gereği TRT’nin dizilerini ve müzik programları almayı başlattık. “Gerçekler Konuşuyor” adlı tarih programımız, “Dedeler Yadigarı” adlı Türkmen müziğini anlatan programımız, insanların kendi dillerinde eğitilmelerinin gerekliliğini anlatan eğitimi teşvik programlarımız var. Siyaset ve gündemle ilgili “Olaylara Bakış” ve “Halk Meydanı” adlı iki programımız var. Bunların dışında kadın ve çocuk programları da yapmaktayız.
 
2005 yılından bu zamana Irak’ta yapılan yerel seçimler veya parlamento seçimlerine Türkmenler de özel listelerle veya koalisyonlar halinde katılıyor. Türkmeneli Televizyonu olarak seçim döneminde adayların tanıtıldığı programlar yaptık. Bu süreçte Telafer’den Mendeli’ye kadar tüm Türkmeneli Bölgesi’nden canlı yayınlar yaptık. Yakın zamanda TRT Arapça ile ortaklaşa Kerkük’ün 150 km batısında 900 Osmanlı şehit mezarının bulunduğu bölgede oradaki halkın katılımıyla bir program yaptık.
 
ORSAM: Türkmeneli Televizyonu’nun Irak’taki Türkmen toplumu açısından önemi nedir? Kanalınızın takip edilme oranı konusunda bilgi verebilir misiniz?
 
YALMAN HACAROĞLU: Bizim öncelikli hedefimiz tabii ki Türkmen topluluğudur. Ama daha da önemlisi Türkmen toplumunu diğer toplumlara tanıtmaktır. Osmanlı İmparatorluğu’nun Irak’tan çekilmesinden sonra Türkmen toplumu uzaklaştırma ve göz ardı edilme politikalarına maruz kalmıştır. Daha sonraki 35 senede de Türkmen toplumunun üstü örtülmüştür. Bizim amacımız Türkmen toplumunu yalnız Irak’a değil diğer toplumlara da tanıtmaktır. Yaptığımız programlarda Sudan’dan, Libya’dan ve Azerbaycan’dan çok sayıda telefon bağlantıları alıyoruz. İran Türklerinden “Sadece Türkmeneli Televizyonu izliyoruz.” diye mesajlar geliyor. Allah’a şükür bu başarıya ulaşabildik. Amacımız Türkmeneli Televizyonu’nu dünyaya tanıtmaktı. Bu sayede televizyonumuzla birlikte Türkmen halkını da dünyaya tanıtmış olacaktık.
 
ORSAM: Televizyon olarak geleceğe yönelik hedefleriniz nelerdir?
 
YALMAN HACAROĞLU: Bizim çok uzağa bakmamız gerekiyor. Bugünün siyasi durumuna baktığımız zaman hiç olmazsa iki sene sonrasını görebilmeniz gerekir. Irak’taki bu durum nelerin meydana gelmesine neden olacaktır, bunları görmemiz lazım. Diğer taraftan da dünyaya açılmayı hedeflememiz gerekmektedir. Türkiye’de birçok kanalla protokoller imzaladık. Yakın zamanda TGRT kanalıyla da protokol imzaladık. Bu gelişmeler bizim isteğimizden çok onların talebiyle gerçekleşmektedir.
 
ORSAM: Bu protokollerin içerikleri nedir?
 
YALMAN HACAROĞLU: Örneğin TGRT, bize Türkiye ile ilgili birçok belgesel verdi. Biz de Lübnan Türkmenleri ile ilgili yaptığımız belgeseli TGRT’ye verdik. Bir diğeri de “Ölümsüzler” adlıyla yaptığımız Türk dünyasındaki şehitleri anlatan belgeseldir. Osmanlı’nın çekilişinden bugüne kadar Türkmenlerin durumunu anlatan “Bir Milletin Kahraman Öyküsü” belgeselini, Kerkük’teki Türk eserleriyle ilgili olan Kerkük Sarayı’nın ve Osmanlı Köşkü’nün anlatıldığı belgesellerimizi Türk Televizyonlarına verdik. Hazırladığımız bu belgesellerin hepsi TRT Avaz’da yayınlanmıştır. TRT her zaman bizi desteklemiştir ve yanımızda olmuştur. Özellikle İbrahim Şahin Bey her zaman yanımızdadır. Ayrıca, ATV kanalından bir dizi aldık. Bir de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Bayrak Televizyonu’yla yaptığımız protokolün süresini geçen hafta uzattık. Mısır Televizyonu ile de bir protokolümüz var. Bu protokolleri yapmaya devam edeceğiz.
 
ORSAM: Irak içi ve dışı olmak üzere nerelerde ofisleriniz, temsilcilikleriniz vardır?
 
YALMAN HACAROĞLU: 2 yerel yayınımız var. Biri Kerkük’ü kapsamaktadır. Diğer yayınımız ise Telafer’de. Telaferde saat 05.00-12.00 arası Telafer Türkmen şivesiyle yayın yapmaktayız. Bunların dışında Bağdat’ta ve Ankara Çankaya’da da stüdyomuz vardır. Yani yayın yapabileceğim üç merkezimiz vardır. Bu merkez stüdyolarımız arasında bağlantı yapabiliyoruz. Hatta bugün ABD seçimleriyle ilgili hazırladığımız programa AK Parti milletvekili İsmail Safi Bey Ankara stüdyosundan katılmıştır. Irak Devlet Televizyonu’nun bile başka ilde stüdyosu yok. Bu bizim için büyük bir başarıdır.
 
ORSAM: Farklı ülkelerde muhabirleriniz var mıdır?
 
YALMAN HACAROĞLU: Tuzhurmatu’da, Musul’da, Telafer’de, Altınköprü’de, Diyala’da şubelerimiz vardır. Bu saydığım bölgelerin hepsinde de verici, jeneratör ve muhabirlerimiz vardır. Diyala’da uydu yayını olmasa da Türkmeneli Televizyonu’nu izleyebilirsiniz.
 
ORSAM: Ortadoğu Bölgesi’nde temsilciliğiniz var mı?
 
YALMAN HACAROĞLU: Cihan ve İhlas Haber Ajansları’na aboneyiz. Bir tek Mısır’da temsilciliğimiz var. O da TRT’nin bürosunda bulunuyor. Hem bizim için hem de TRT Arapça için çalışıyor.
 
ORSAM: Türkmeneli Televizyonu’nun başlıca amaçlarından biri Irak’ta yaşayan Türkmenlerin dillerini, kültürlerini korumaları. Bu bağlamda Türkmeneli Televizyonu’nun Türkmen dilinin korunması, gelişmesi, Türkmen birliğinin sağlanması açısından rolü nedir?
 
YALMAN HACAROĞLU: Türkmen Eğitimi Genel Müdürlüğü’nde bir komisyon oluşturulmuştu. Bu komisyon için çok fazla program yaptık. “Anadilinde eğitim yapmanın bir çocuğa ne gibi faydaları olur?” sorusunun işlendiği stüdyo programlarımız var. Ayrıca Türkmeneli Bölgesi’nde yaşayan insanların konuşma şansı buldukları programlarımız var. Bu doğrultuda “Halk Meydanı” adlı programda birçok konu işledik.
 
ORSAM: Çok teşekkür ederiz.
 
* Bu söyleşi ORSAM uzmanları tarafından 13 Kasım 2012 tarihinde Irak’ın Kerkük şehrinde gerçekleştirilmiştir.